Površinske poškodbe

Poškodbe na lesenih površinah lahko razdelimo v več kategorij:

  • Mehanski
  • Toplotni, kemični.
  • Povzročeni z naravnim staranjem
  • Povzročeni z nepravilnim shranjevanjem
  • Biološki (posledica aktivnosti žuželk)

Mehanske poškodbe nastanejo kot posledica življenjske dobe in obstoja katerega koli pohištva. To velja tudi za vhodna vrata, ki so izdelana iz masivnega lesa. Kljub njihovi moči in starosti več kot 80-90 let. To so lahko majhni ostružki masivnega lesa, udrtine in luknje zaradi udarcev z različnimi predmeti ter praske različnih velikosti in globine.

Zelo pogosto vhodna vrata poškodujejo hišni ljubljenčki, ki z veseljem grizljajo in praskajo vrata. Nekatere vrste prask so lahko vzdolž in prečno na lesu. Pogosto je takšne poškodbe najtežje popraviti. Poškodujejo strukturo lesnih vlaken kar  je že težja naloga za restavratorja, a rešljiva. Za obnovo tako poškodovanih območij je potrebno veliko mukotrpnega dela.

Toplotne poškodbe
Te poškodbe vplivajo na zgornjo plast premaza in lahko vplivajo tudi na strukturo lesa. Včasih toplotna izpostavljenost globoko poškoduje strukturo lesnih vlaken in to je že težja naloga za restavratorja, vendar jo je mogoče rešiti.

Poškodbe, ki nastanejo zaradi naravnega staranja
se lahko pojavijo tako na površini laka v obliki razpok in luščenja laka ali barve, kot v strukturi lesa v obliki sušilnih razpok, ki nastanejo zaradi staranja in sušenja lesa, kot npr. tudi zaradi nepravilnega shranjevanja.

BREZPLAČNA OCENA OBNOVE GLEDE NA FOTOGRAFIJE


Ugotovite, koliko stane obnova vašega predmeta:
Izpolnite polja, na kratko opišite bistvo vaše zahteve in priložite od 1 do 4 fotografije vašega predmeta (velikost vsake fotografije ne sme presegati 20 mb) - naši mojstri bodo odgovorili na vašo zahtevo in naredili brezplačno oceno stroškov.

Ime in priimek *
Elektronski naslov *
Telefon *
Sporočilo *
Maximum file size: 20 MB
Maximum file size: 20 MB
Maximum file size: 20 MB
Maximum file size: 20 MB

Vsak predmet, ki ga je treba obnoviti, je unikaten. V zvezi s tem se stroški obnovitvenih del v vsakem primeru izračunajo posebej.

Cene obnove so odvisne od številnih dejavnikov, kot so:

  • stanje samega pohištva;
  • narava poškodbe (prisotnost razpok, čipov, kršitev dekorativnih elementov, stanje furnirja itd.);
  • kompleksnost obnovitvenih del;
  • uporablja pri obnovi potrošnega materiala.

Vsak predmet potrebuje individualen pristop in individualne metode restavriranja. Fiksnih cen za takšna dela ni.
Zato je v telefonskem pogovoru težko navesti določen znesek stroškov dela, včasih pa celo približen.

Pogoji obnove so neposredno odvisni od kompleksnosti in obsega opravljenih obnovitvenih del.

Vsaka restavracija se začne s predhodnim pregledom predmeta, da se objektivneje oceni njegovo stanje. Med pregledom lahko natančno določite stroške obnove predmeta. Ker je po fotografiji mogoče sklepati o zunanjem stanju predmeta, stanju ključnih elementov in celovitosti tesarske konstrukcije, ostaja prisotnost notranjih skritih napak nejasna.